Cesta za Vyšnými Hágmi by mohla byť koncom týždňa opravená

26.07.2010 Poprad

Vyšné Hágy 26. júla (TASR) – Cesta medzi Vyšnými Hágmi a Štrbským Plesom, ktorej časť sa odtrhla počas májových povodní, by mohla byť prejazdná v oboch jazdných pruhoch už koncom tohto týždňa.
TASR to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest (SaÚC) Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Vladimír Kozák. Momentálne je doprava riadená v jednom jazdnom pruhu.
Kozák ďalej informoval, že dokončovacie práce na oprave cesty ešte stále pokračujú, všetko však ide zatiaľ bez problémov. Najneskôr začiatkom budúceho týždňa by už mala byť cesta prejazdná bez obmedzení aj pre nákladnú a autobusovú dopravu. „Prebiehajú dokončovacie práce, momentálne sa osadzujú zvodidlá, pokračuje sa v obnovení živičného krytu a ostatných bezpečnostných zariadení s tým súvisiacich, “ priblížil súčasný stav na ceste.
Na poškodenej vozovke sa pracovalo už od konca mája tohto roka, bolo potrebné najprv spevniť svah, ktorý sa po povodniach zosunul a následne sa vozovka spevnila zabezpečovacou stenou. „Potom sa vyvŕtali desaťmetrové veľkopriemerové piliere, na tieto sme položili trám a zasypali sme svah cestného telesa, “ opísal práce na oprave cesty Kozák.
Náklady na opravu cesty sa podľa neho vyšplhajú na takmer 500.000 eur. „Na financovaní sa podieľajú aj naši družobní priatelia z Pardubického samosprávneho kraja, 19.340 eur sme presunuli z ich daru na túto opravu, “ zdôraznil Kozák. V celom PSK si opravy ciest po povodniach vyžiadajú zhruba 25 miliónov eur.
Pri realizácii opravy nedošlo k väčším problémom, dodávateľ stavby si svoje povinnosti plní podľa vopred dohodnutej projektovej dokumentácie. Kozák vyjadril vďaku za trpezlivosť aj motoristickej verejnosti, oprava sa zatiaľ zaobišla bez vážnejších kolízií.
S opravou cesty sa začalo koncom mája tohto roku, kedy sa po májových povodniach v dôsledku podmočenia svahu odtrhla časť vozovky v smere Štrbské Pleso - Starý Smokovec. Išlo o približne 30-metrový úsek cestného telesa. Najprv bola z bezpečnostných dôvodov cesta celkom uzavretá, neskôr ju sprejazdnili v jednom jazdnom pruhu pre osobné motorové vozidlá do 3,5 tony. Nákladná a autobusová doprava je ešte stále vedená obchádzkou cez Štrbu. Ak však pôjde všetko podľa plánu, podľa riaditeľa SaÚC PSK by mala byť cesta prejazdná bez obmedzení najneskôr začiatkom budúceho týždňa.
 

Vyberte región